close
Cutremure in lume

Cutremur major cu magnitudinea de 7,0 grade in Nord-Vestul Chinei (Sudul provinciei Xinjiang)

Un cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,0 grade, s-a produs in ziua de luni, 22 ianuarie, in Nord-Vestul Chinei (Sudul provinciei Xinjiang).

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 18h09min UTC (ora locala 0h09min in ziua de 23 ianuarie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Sudul provinciei Xinjiang, intr-o zona slab populata din Nord-Vestul Chinei.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 20 km (22 km potrivit USGS) si a avut magnitudinea de 7,0 grade pe scara bazata pe moment seismic. Miscarea seismica a fost urmata de mai multe replici moderate, dintre care cele mai puternice inregistrate pana in prezent au avut magnitudini de 5,5 grade.
Miscarea seismica a fost resimtita pe arie larga, atat in provincia chineza Xinjiang, cat si in mai multe tari din Asia centrala, pana la distante de aproximativ 1000 km Nord-Vest de epicentru, dar si la peste 900 km Sud de epicentru. Astfel, cutremurul a fost resimtit in Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan, in Pakistan (inclusiv in capitala Islamabad, aflata la 976 km Sud-Vest de epicentru), precum si in India.
Pana la aceasta ora nu au fost raportate pagube majore, in conditiile in care seismul s-a produs intr-o zona greu accesibila si slab populata.

Update:
Cel putin 3 oameni au murit si mai multe cladiri au fost avariate, cu daune partiale si chiar prabusiri in localitati rurale aflate in zona epicentrala, potrivit CNN care citeaza autoritatile locale. Seismul a afectat o zona muntoasa greu accesibila din Nord-Vestul Chinei (provincia Xinjiang). Peste 10.000 de locuitori au fost evacuati. Cutremurul a afectat mai puternic regiunea Wushi, prefectura Aksu, in apropierea granitei cu Kirgistan, potrivit agentiei oficiale de stiri Xinhua. Cutremurul a fost resimtit pe arie larga, inclusiv in mai multe tari vecine.
Potrivit EMSC, seismul a fost urmat de numeroase replici moderate, cele mai puternice dintre acestea avand magnitudini mb de 5,5 grade.

Sorin

The author Sorin