close
Cutremure in lume

Cutremur major cu magnitudinea de 7,5 grade in Vestul Japoniei

Un cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,5 grade, s-a produs in Vestul Japoniei in ziua de luni, 1 ianuarie, in apropiere de zona de coasta a prefecturii Ishikawa, aflata la Sud-Vest de prefectura Niigata. Zona Niigata a fost grav afectata de un seism devastator produs la 16 iunie 1964 (magnitudine Mw 7,5-7,6), care a provocat distrugeri majore in special din cauza lichefierilor.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 7h10min UTC (ora locala 16h10min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Serviciul American de Supraveghere Geologica, epicentrul seismului a fost localizat in apropiere de zona de coasta a prefecturii Ishikawa, in zona Peninsulei Noto (in Marea Japoniei).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 15 km si a avut magnitudinea de 7,5 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici moderate, precum si de o replica relativ puternica (magnitudine mb 6,2) produsa la ora 7h18min UTC. De asemenea, socul principal a fost precedat de un seism moderat cu magnitudinea moment 5,5 produs in aceeasi zona la ora 7h06min UTC (ora locala 16h06min).
Miscarea seismica a fost resimtita puternic in zonele de coasta ale prefecturilor Ishikawa si Niigata. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit in centrul Japoniei, in insula principala Honshu, inclusiv la Yohohama. Seismul a declansat si un tsunami cu inaltimea de 1,2 metri.
In urma seismului mai multe cladiri au suferit avarii importante (mergand pana la colaps), de asemenea mai multe sosele au fost deteriorate (din cauza crapaturilor formate), potrivit CNN si BBC. Cel putin 2 oameni au murit in urma seismului, iar 72 de oameni au fost raniti.

Sorin

The author Sorin