close
Cutremure Romania

Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,2 grade in Nordul Olteniei – Depresiunea Targu Jiu

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 4,2 grade, s-a produs in ziua de vineri, 10 noiembrie, in Nordul Olteniei, la Nord-Vest de municipiul Targu Jiu (judetul Gorj). Seismul face parte din secventa seismica declansata in Nordul Olteniei in luna februarie.

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 19h48min21sec (17h48min21sec UTC ). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in zona RUNCU-Depresiunea Targu Jiu, la 17 km Nord-Vest de TARGU JIU, judetul Gorj (45,16 grade latitudine Nordica, 23,12 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 13,9 km si a avut magnitudinea ML de 4,2 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de V grade in zona epicentrala (intensitate raportata la RUNCU, localitate aflata la cca. 5 km Nord-Nord-Vest de epicentru).
Miscarea seismica a fost resimtita in judetul Gorj, in special in mai multe localitati din Depresiunea Targu Jiu. Astfel, cutremurul a fost resimtit in municipiul Targu Jiu cu intensitatea de aproximativ IV grade. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in Depresiunea Petrosani (judetul Hunedoara), cu intensitati de cca. III grade. Miscarea seismica a fost resimtita mai slab si in judetul Arad.
Secventa seismica din Oltenia, declansata in luna februarie, a inclus peste 2.500 de cutremure pana in prezent, dintre care 3 seisme au avut magnitudini egale sau mai mari de 5,0 (cutremurele din 13 si 14 februarie, cu magnitudini ML de 5,2 si 5,7 grade, respectiv seismul din 20 martie cu magnitudinea ML 5,0).

Sorin

The author Sorin