close
Cutremure in lume

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,6 grade in Nepal

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,6 grade, s-a produs in ziua de vineri, 3 noiembrie, in Nord-Vestul Nepalului.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 18h02min UTC (ora locala 23h47min in Nepal). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat intr-o zona de munte din Vestul Nepalului (districtul Jajarkot, provincia Karnali), la 44 km Sud-Sud-Est de orasul Jumla.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici slabe.
Cutremurul a fost resimtit intens in Vestul Nepalului, in capitala tarii (Kathmandu) dar si in India pana in capitala New Delhi. In urma seismului cel putin 130 de oameni au murit si alte cateva sute de oameni au fost raniti. Numeroase case au fost distruse in localitatile aflate in zona epicentrala. Cutremurul a provocat mai multe alunecari de teren care au ingreunat accesul la zonele afectate.
Un alt cutremur moderat a mai avut loc in Vestul Nepalului in ziua de 3 octombrie, magnitudinea acestuia fiind de 5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.
In aprilie si mai 2015, doua seisme majore, cu magnitudini moment de 7,8 si, respectiv, 7,3 grade, au cauzat mii de victime si mari distrugeri in Nepal.

Sorin

The author Sorin