close
Cutremure in lume

Cutremure moderate si puternice cu magnitudini de 5,6-6,3 grade in Nord-Vestul Afganistanului

Mai multe cutremure, dintre care doua relativ puternice (cu magnitudini moment de 6,3 grade), s-au produs in ziua de sambata, 7 octombrie, in provincia Herat din Nord-Vestul Afganistanului.

Primul cutremur s-a produs la ora 6h41min UTC (ora locala 11h11min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro–Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat la 36 km Nord-Vest de orasul Herat, capitala provinciei Herat din Nord-Vestul Afganistanului.

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 12 km si a avut magnitudinea de 6,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Al doilea cutremur s-a produs la ora 6h49min UTC (ora locala 11h19min). Potrivit datelor publicate de EMSC, epicentrul seismului a fost localizat la 27 km Nord-Vest de orasul Herat, capitala provinciei Herat.

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 35 km (11 km potrivit USGS) si a avut magnitudinea mb de 5,6 grade .

Al treilea cutremur s-a produs la ora 7h12min UTC (ora locala 11h42min). Potrivit datelor publicate de EMSC, epicentrul seismului a fost localizat la 40 km Nord-Vest de orasul Herat, capitala provinciei Herat.

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 12 km si a avut magnitudinea de 6,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Al patrulea cutremur s-a produs la ora 7h40min UTC (ora locala 12h10min). Potrivit datelor publicate de EMSC, epicentrul seismului a fost localizat la 32 km Nord-Nord-Vest de orasul Herat.

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 6 km (8 km potrivit USGS) si a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Seismele au fost urmate de mai multe replici cu magnitudini de 4,0-5,0 grade.
Miscarile seismice au fost resimtite puternic in Vestul Afganistanului. De asemenea, cutremurele au fost resimtite si in Estul Iranului, la peste 270 km Nord-Vest de epicentru, precum si in Turkmenistan.
In urma seismelor produse in provincia Herat din Nord-Vestul Afganistanului cel putin 120 oameni au murit si aproximativ 1000 de oameni au fost raniti. Se asteapta ca bilantul sa creasca la mai multe sute de victime, deoarece zonele cu distrugeri importante sunt izolate, greu accesibile. Numeroase case din zonele rurale aflate in apropierea epicentrului au fost distruse partial sau total, potrivit agentiilor internationale de presa care citeaza autoritatile locale. Daune importante au fost inregistrate si in mai multe orase din zona epicentrala (provincia Herat), inclusiv in capitala provinciei, orasul Herat.
Cutremurele din Afganistan sunt cauzate de coliziuna placii Indiene cu cea Euro-Asiatica. Cele mai puternice seisme se produc de obicei in muntii Hindu Kush si sunt de adancime intermediara, deci seisme subcrustale. La 26 octombrie 2015, un cutremur major cu magnitudinea moment de 7,5 grade s-a produs in muntii Hindu Kush la foarte mare adancime (200-210 km).

Sorin

The author Sorin