close
Cutremure in lume

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,8 grade in Maroc

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,8 grade, s-a produs in ziua de vineri, 8 septembrie, in Vestul Marocului.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 22h11min UTC (ora locala 23h11min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in regiunea Muntilor Atlas din Vestul Marocului, la cca. 79 km Sud-Sud-Vest de orasul Marrakesh (o foarte populara destinatie turistica din Maroc).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 26 km si a avut magnitudinea de 6,8 grade pe scara bazata pe moment seismic. Miscarea seismica a fost urmata de mai multe replici si seisme secundare mai slabe, cu magnitudini de pana la 4,8 grade.
Aceasta a fost cel mai puternic cutremur produs in Maroc in ultimii cel putin 120 de ani. Miscarea seismica a fost resimtita puternic in Maroc, in special in partea vestica a tarii, in regiunea Muntilor Atlas. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in Sudul Peninsulei Iberice, in Sudul Spaniei si al Portugaliei.
In urma seismului, care a afectat puternic partea vestica a tarii, cel putin 2.500 de oameni au murit, potrivit CNN (care citeaza surse locale). Numeroase cladiri au fost avariate in zona epicentrala, unele chiar distruse. Orasul Marrakesh a fost afectat de seism, mai multe cladiri suferind avarii, unele fiind chiar distruse (in special in partea veche a orasului). Cele mai mari distrugeri s-au produs in localitati aflate in zone de munte greu accesibile. Potrivit autoritatilor marocane, seismul a afectat mai puternic provinciiile Al Haouz, Ouarzazate, Marrakech, Azilal, Chichaoua și Taroudant.

Sorin

The author Sorin