close
Cutremure Romania

Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,5 grade in Nordul Olteniei – zona Targu Jiu-Bumbesti-Jiu (Gorj)

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 4,5 grade, s-a produs in ziua de luni, 21 august, in Nordul Olteniei, la Nord de TARGU JIU si la Sud de BUMBESTI-JIU (judetul Gorj). Seismul nu este replica a cutremurelor din februarie-martie, deoarece epicentrul a fost diferit de al socurilor principale respective.

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 21h39min29sec (0h39min29sec UTC in ziua de 21 august). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in zona TARGU JIU-BUMBESTI-JIU, la 10 km Nord de TARGU JIU, la marginea Defileului Jiului, in judetul Gorj (45,15 grade latitudine Nordica, 23,29 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 14,0 km si a avut magnitudinea ML de 4,5 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de V grade in epicentru. Seismul a fost urmat de o replica mai slaba, cu magnitudinea de 2,6 grade.
Miscarea seismica a fost resimtita mai intens in judetele Gorj si Hunedoara, in special in zona epicentrala (TARGU JIU-BUMBESTI-JIU) si in Depresiunea Petrosani. Cutremurul a fost resimtit insa pe o arie mai larga, cuprinzand Transilvania, Banat si Oltenia, inclusiv la Sibiu, Deva, Alba-Iulia, Motru, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Orsova,Timisoara, Targu Mures. De asemenea, miscarea seismica a fost resimtita in Serbia (Negotin) si in Bulgaria (Vidin).

Sorin

The author Sorin