close
Cutremure Romania

Cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade in Banat (judetul Arad)

Un nou cutremur, cu magnitudinea locala de 5,2 grade, a avut loc in seara zilei de marti, 6 iunie, in Nordul Banatului, judetul Arad. Seismul din aceasta seara a fost semnificativ mai puternic decat cutremurele produse in aceeasi zona in zilele de 22 si 23 mai (care au avut magnitudini de 4,7, 4,4 si, respectiv, 4,3 grade).

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 20h26min51sec (17h26min51sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Nordul Banatului, zona LIPOVA-ARAD, la 20 km Est de municipiul Arad, judetul Arad (46,13 grade latitudine Nordica, 21,57 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 5,6 km si a avut magnitudinea ML de 5,2 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de VII grade in zona epicentrala.
O prima replica s-a inregistrat la ora locala 21h04min09sec (18h04min09sec), magnitudinea acesteia fiind de 3,2 grade. Intensitatea acesteia a fost de III grade in zona epicentrala.
Miscarea seismica a fost resimtita intens in judetul Arad, unde s-au inregistrat daune constand din caderea unor elemente minore de fatada la unele constructii, caderi de tencuiala. De asemenea, cutremurul a fost resimtit pe arie relativ larga in partea vestica a Transilvaniei, inclusiv la Cluj-Napoca. Cutremurul a fost resimtit si in judetul Timis, inclusiv la Timisoara si la Lugoj. Miscarea seismica a mai fost resimtita si in tarile vecine (Ungaria si Serbia).
Activitatea seismica din judetul Arad este specifica regiunii seismogene Banat, cunoscuta ca fiind a treia regiune seismogena a tarii, dupa Vrancea si Fagaras-Campulung. Cel mai putenic seism inregistrat instrumental in judetul Arad a avut loc la 17 aprilie 1974 in zona PERIAM-VINGA; seismul a avut magnitudinea ML 5,6 si intensitatea maxima de VII grade.

Sorin

The author Sorin