close
Cutremure in lume

Secventa de cutremure moderate cu magnitudini de 5,0-5,9 grade in Golful Aden

O secventa seismica compusa din 3 seisme moderate, avand magnitudini moment de pana la 5,5-5,9 grade, s-a inregistrat in ziua de sambata, 3 iunie, in Golful Aden. In afara de seismele moderate cu magnitudini moment de 5,2, 5,9 si, respectiv, 5,5 grade, secventa seismica a inclus si mai multe evenimente cu magnitudini mb de pana la 4,8 grade.

Primul seism a avut loc la ora 6h23min UTC (ora locala 9h23min in Yemen si Somalia). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Golful Aden, la cca. 150 km Nord de coastele Somaliei si la cca. 150 km Sud de coastele Yemenului.

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Acest prim cutremur din secventa a fost urmat in primele 40 de minute de mai multe cutremure cu magnitudini mb de 4,6-4,8 grade.

Al doilea seism s-a produs la ora 7h17min UTC (ora locala 10h17min in Yemen si Somalia) si a fost cel mai puternic eveniment din aceasta secventa, avand magnitudinea de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la adancimea de 40 km.

Dupa acest al doilea soc principal din secventa s-au mai produs si alte cutremure cu magnitudini mai mici (mb pana la 4,8).

Al treilea seism moderat (magnitudine mai mare sau egala cu 5,0) din secventa s-a produs la ora 13h58min UTC (ora locala 16h58min in Yemen si Somalia).  Seismul a avut loc la adancimea de 10 km, iar magnitudinea a fost de 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Sursa foto: EMSC

Un alt cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,7 grade, a mai avut loc in Golful Aden in ziua de 19 mai.

Sorin

The author Sorin