close
Articole

Invataminte preliminare dupa dezastrul seismic produs in China la 12 mai 2008

Cutremurul de magnitudine de moment seismic Mw 7,8 a produs o anumita psihoza in aceste ore din Romania, care s-ar exprima astfel: nu-i asa ca daca din China a „ajuns” in Bulgaria, vine acum si la noi unul cat de repede…? Daca ai opinie negativa, multi parteneri de discutie vor fi dezamagiti…exista parca un sentiment al pedepsei care va sa vina….

Magnitudinea de 7.8 este Mw adica de moment seismic si este aproximativ egala cu M 7.5…7. 6 pe scara Richter clasica. Cutremurele crustale, la adancime de 10…15 km, ca si acesta, fac mari distrugeri pe o raza de 50…100 km fata de zona de rupere, cu anumite directivitati care accentueaza avariile.

Daca am? fi acum in Japonia, sistemul lor este ca au un expert profesor care le explica la TV totul despre motivele caderii constructiilor, scolilor acelea etc, echipele japonezilor cred ca sunt deja pe drum sau au ajuns acolo si investigheaza ceea ce pare un dezastru fara miez stiintific. Apoi vor scrie rapoarte care noi le vom citi de la ei si nu invers. Chinezii vor face la fel.

Dincolo de ce e rau, sa observam ca la interventie la chinezi au aparut imediat macarale multe, deci au o baza tehica de asteptat dat fiind recentul boom ca dezvoltare. Desigur ca dezvoltarea se face si cu greseli in constructii, care se combina cu vulnerabilitatea fondului de cladiri mai vechi.

Din imaginile date de TV se vede ca sunt din orase mari, cu multe structuri noi, nu se vede decat o anumita agitatie, normala si civilizata. Trebuie sa stiti ca in China sunt mari diferente de dezvoltare iar scolile cazute pot fi relativ vechi. In multe cazuri tipice, acestea erau facute din zidarie cu ceva beton sau deloc, depinde de perioada.

Scolile prabusite, cu 3…7 niveluri au fost probabil construite in epoci precedente, in care normele seismice erau mai putin exigente. Explozia lor demografica a cerut multe scoli si chiar cu controalele actuale ale natalitatii nu e usor, scolile exista, nu le inlocuieste nimeni asa brusc pe toate, mai ales in orase mici (asta inseamna la ei de la 1 la 10 milioane !!) desi zona este dintre cele bine dezvoltate.

Ce am vazut in China ca ruine sunt structuri de beton armat joase si/sau medii, la care toata lumea crede ca se pricepe si nici nu se cauta nodul in papura la avizare. Pe santiere insa se ajunge la o scadere a calitatii sub ce doreste seismul, mai ales ca in apropiere de epicentru concentrarea de energie este foarte mare. Cu tot centralismul, in China este acum o mare dezordine in constructii, in provincii, chiar in orase, supraetajari, cladiri ciudate, stiu asta din prezentari oficiale tehnice.

Multe persoane de la noi si-au exprimat preocuparea cu privire la cladirile inalte din Romania. Ca sa raspund la intrebarea daca s-au luat in calcul seismele, si mai ales indoielile cu privire la vitraje, eu sper ca structurile de baza sa fie proiectate dupa codurile recente, mult mai acoperitoare decat in trecut. Vitrajele in sine pot fi vulnerabile, deoarece numai de un an s-a aplicat Codul P100.1.2006 cu cerinte dure fata de aceste elemente. Unele din trecut pot fi aduse din tari cu cerinte mai reduse, pot fi bune la vant dar nu la seism, iar cutremurele de vrancea au carcatersitici anumite, respectiv perioada lunga de oscilatie. Combinatia de efecte poate? suprasolicita inchiderile vitrate, iar daca deplasarile relative nu sunt compatibile se pot produce avarii. Unele solutii de vitraje au fost agrementate, altele poate ca nu, fiind ocolita cumva cerinta cea mai dificila, constient sau inconstient, desi marfa poate fi de la o casa mare…

Este posibil ca in anii precedenti acestui cod sistemul de inchidere cu sticla in sine sa fi fost testat undeva in UE si unii sa creada ca nu mai trebuie ceva in plus. Adevarul este ca seismele de Vrancea sunt diferita de cele crustale, ca si compozitie spectrala. Dupa seism toate greselile si ingaduintele devin vizibile, in mod tragic.

Ceva interesant si pentru romani, in legatura cu cladirile inalte. Presa arata ca ocupantii din modernii zgarie-nori de la foarte mare distanta de epicentru, la Beijing sau Shanghai au simtit oscilatia puternic si au avut senzatia de rau de mare, greata ca la voma etc, au fost panicati si au iestit destul de greu din acestea. Acest fenomen este real, pe masura ce creste distanta se lungesc perioadele de oscilatie ale miscarii, iar cladirile zvelte intra pe acele perioade si amplifica miscarea.

Daca cei ce lucreaza in astfel de cladiri ar fi fost un pic informati ca asa se intampla, reactia lor ar fi fost mai pozitiva si sub control. Este cunoscut Mexico City 1985 dar si un caz similar de rezonanta la foarte mare distanta la Singapore sau Kuala Lumpur. Deci seismele care in mod normal nu „bat” la asa mare distanta, sunt preluate si amplificate de cladirile super inalte pe masura ce apar. Rational ar fi ca firmele care de acum au si la noi astfel de cladiri, sa isi instruiasca adecvat angajatii, ca sa nu se panicheze si sa fuga toti la scari sau la lift sau…pe geam spre spatiul verde… Ca iti vine greata de la miscarea unei cladiri inalte si zvelte poti intelege altfel daca ai fost macar informat…Nu trebuie sa cada casa cu tine si poate ca nici geamurile, desi daca fugi afara langa marele zgarie nouri poate ploua cu cateva placi groase de sticla de 2 cm si adio.!

Bineinteles ca in astfel de cladiri nu e intotdeauna bine, de afara te coace soarele, din interior te usuca conditionatorul, ghici ce castigi…Iar la seism, prima regul spune sa te indepartezi de ferestre, posibil daca ai scaun pe role dar si rachete dirijoare in directia dorita.

Nu as vrea sa se intelega ca astfel de cladiri nu trebuie sa existe dar ar trebui ca sa fie cunoscut ce au normal in ele si ce au diferit de ce crede un om care a lucrat in alte cladiri pana acum.Nu cred ca i-ar placea unui proprietar de cladire din asta sau celor care inchiriaza birouri sa se scrie despre acestea ca „Turnul groazei..” asa cum se scrie acum despre cum au simtit miscarea cei de la Beijing si Shanghai, fara a avea totusi de suferit ruperi sau prabusiri. Pentru oameni, chiar efectele psiho- si fizio-logice conteaza.

Cifrele cu mortii cresc minut cu minut, au trecut de la cateva sute la 8530 si depasesc 11.000, dupa ce au inceput sa ajunga la ei cu utilajele grele …Dinamica cifrelor asa este, de acum mai scot 1-3 zile si cativa oameni in viata, apoi numai corpuri, vor fi spre 20.000…30.000,cred.

Autor:
Dr. ing. Emil-Sever Georgescu
Director Stiintific, Sef Laborator Evaluarea Riscului Seismic si Actiuni in Constructii, INCERC

Sorin

The author Sorin