close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 grade in Vestul Turciei

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,1 grade (magnitudinea locala 6,0), s-a produs in ziua de miercuri, 23 noiembrie, in Vestul Turciei.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 1h08min UTC (ora locala 4h08min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Observatorul Seismic Kandilli (Turcia), epicentrul cutremurului a fost localizat in provincia Duzce din Vestul Turciei, pe un segment vestic al faliei Nord-Anatoliene, la 15 km Vest-Sud-Vest de orasul Duzce.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 11 km si a avut magnitudinea de 6,1 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 6,0). Seismul a fost urmat de mai multe replici slabe, cea mai puternica fiind inregistrata la ora 3h50min UTC (ora locala 6h50min) avand magnitudinea mb 4,5.
Miscarea seismica a fost resimtita intens in Nord-Vestul Turciei, inclusiv la Istanbul, dar si in zone mai indepartate, inclusiv in capitala Ankara. De asemenea, cutremurul a fost resimtit slab in Sud-Estul Romaniei (judetul Constanta). Cel putin 50 de oameni au fost raniti in localitatile apropiate de epicentru. Mai multe cladiri au suferit daune usoare si medii.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

EMSC: Mecanism de focar cutremur Turcia 23 noiembrie

Zona Duzce a fost afectata de un cutremur major cu magnitudinea moment 7,2 produs la 12 noiembrie 1999, urmand seismului major cu magnitudinea moment 7,4 din 17 august 1999 produs in zona Izmit, cu urmari devastatoare.
 

Sorin

The author Sorin