close
Stiri vechi

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,6 grade in Nord-Vestul Iranului

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,6 grade (magnitudinea locala 5,4), s-a produs in ziua de miercuri, 5 octombrie, in Nord-Vestul Iranului.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 0h21min UTC (ora locala 3h51min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Centrul Seismologic Iranian din cadrul Institutului de Geofizica al Universitatii din Teheran, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in provincia Azerbaidjan de Vest din Nord-Vestul Iranului, la Nord-Vest de Tabriz.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,4).
Miscarea seismica a fost resimtita intens in Nord-Vestul Iranului, inclusiv in orasul Tabriz (aflat la 119 km Est de epicentru). De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in Armenia, la peste 200 km Nord-Vest de epicentru.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

EMSC: Mecanism de focar cutremur Iran 5 octombrie

In urma seismului peste 500 de oameni au fost raniti si mai multe sate din zona epicentrala au fost afectate prin distrugerea totala sau partiala a mai multor case. Intreruperi ale alimentarii cu electricitate au fost semnalate in sate din vecinatatea oraselor Salmas si Khoy.
La 21 septembrie a mai avut loc un alt cutremur moderat in aceeasi zona, magnitudinea acestuia fiind de 5,1 grade pe scara bazata pe moment seismic.

 

Sorin

The author Sorin