close
Stiri vechi

Cutremur minor cu magnitudinea de 4,1 grade in Subcarpatii Munteniei (judetul Dambovita)

Un cutremur crustal minor, cu magnitudinea locala de 4,1 grade, s-a produs in seara zilei de duminica, 18 septembrie, in Subcarpatii Munteniei, zona PUCIOASA, judetul Dambovita.

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 20h55min25sec (17h55min25sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in zona PUCIOASA, in regiunea subcarpatica a judetului Dambovita (45,08 grade latitudine Nordica, 25,43 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-am produs la adancimea de 23,0 km si a avut magnitudinea locala ML de 4,1 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de IV grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita pe arie relativ larga in Nordul si centrul Munteniei, inclusiv la Bucuresti. Astfel, cutremurul a fost resimtit mai intens in zona subcarpatica a judetelor Dambovita si Arges. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit in judetele Prahova, Brasov si Ilfov, cu intensitati de II si III grade.
Zona subcarpatica a judetului Dambovita prezinta o activitate seismica de tip crustal, corelata cu prelungirea nord-vestica a faliei Intra-Moesice. Mai la Nord, in zona MOROENI, se produc si cutremure subcrustale, deci de adancime intermediara, asa cum a fost seismul din 19 martie 2020 produs in zona MOROENI la adancimea de 64 km (magnitudine ML 4,2).

Sorin

The author Sorin