close
Stiri vechi

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,3-5,5 grade in regiunea Insulelor Dodecanese-Insula Samos (Grecia)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,5 grade (magnitudinea locala 5,2-5,3), s-a produs in ziua de miercuri, 31 august, in regiunea Insulelor Dodecanese, zona Insulei Samos (Grecia), cu sursa in Estul Marii Egee.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 10h10min UTC (ora locala 13h10min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Laboratorul Seismologic al Universitatii din Atena, epicentrul seismului a fost localizat in zona Insulei Samos din Estul Marii Egee.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 9 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,3). Seismul a fost precedat de un alt cutremur, cu magnitudinea locala 4,9, produs in aceeasi zona la ora 9h56min UTC (ora locala 12h56min). De asemenea, cutremurul a fost urmat de mai multe replici mai slabe, cea mai puternica avand magnitudinea mb 4,7, inregistrata la ora 14h02min UTC (ora locala 17h02min).
Miscarea seismica a fost resimtita intens pe Insula Samos. De asemenea, cutremurul a fost resimtit in mai multe insule din Marea Egee, inclusiv in Creta, precum si in zona de coasta din Vestul Turciei.
La 30 octombrie 2020, un cutremur major cu magnitudinea moment de 7,0 grade s-a produs in zona Insulei Samos.
 

Sorin

The author Sorin