close
Stiri vechi

Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,0 grade in Oltenia-zona Targu Jiu (judetul Gorj)

Un cutremur crustal, cu magnitudinea locala de 4,0 grade, s-a produs in ziua de sambata, 16 iulie, in Oltenia, la Nord de municipiul Targu Jiu (judetul Gorj).

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 10h39min21sec (7h39min21sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Depresiunea Targu Jiu, la cca. 7 km Nord de municipiul TARGU JIU, judetul Gorj (45,10 grade latitudine Nordica, 23,27 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 5,0 km si a avut magnitudinea ML de 4,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de IV-V grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din Depresiunile Targu Jiu si Petrosani, inclusiv in lungul Defileului Jiului, in judetele Gorj si Hunedoara. Seismul a fost resimtit cel mai intens la Targu Jiu.
Cutremurele crustale sunt relativ frecvente in Depresiunea Targu Jiu. In aceasta zona, precum si in Defileul Jiului, in zonele Baia de Arama si Tismana, se produc seisme de mica adancime care pot atinge intensitati moderate in zonele lor epicentrale. Cel mai puternic cutremur local a avut loc la 20 iunie 1943, magnitudinea acestuia ML fiind de 5,2 grade. Mai recent, la 21 decembrie 1999 s-a produs un cutremur cu magnitudinea ML 4,1 in zona Targu Jiu. In noaptea de 1-2 ianuarie 2012 s-a inregistrat o secventa seismica la Nord-Est de Targu Jiu, cu un soc principal avand magnitudinea ML 4,5 si mai multe seisme ulterioare avand magnitudini de pana la 3,9 grade.
In Depresiunea Targu Jiu se produc anual cutremure tectonice slabe, cu magnitudini de pana la 2,0-2,5 grade.

Sorin

The author Sorin