close
Stiri vechi

3 cutremure cu magnitudini in jur de 6,0-6,2 grade in Sudul Iranului

3 cutremure relativ puternice, cu magnitudini moment de pana la 6,0-6,2 grade (magnitudini locale 6,0-6,2 grade), s-au produs in noaptea de vineri 1 spre sambata 2 iulie in Sudul Iranului (provincia Hormozgan). Seismele au afectat cu deosebire zona de coasta a provinciei Hormozgan, in vecinatatea stramtorii Hormuz, fiind resimtite intens in localitatile riverane Golfului Persic.

Primul cutremur a avut loc la ora 21h32min UTC in ziua de 1 iulie (ora locala 2h02min a zilei de 2 iulie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Centrul Seismologic Iranian din cadrul Institutului de Geofizica al Universitatii din Teheran, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in zona de coasta a provinciei Hormozgan, la 55 km Nord-Est de localitatea Bandar-e Lengeh, in vecinatatea Golfului Persic.

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,0 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 6,1).

Al doilea cutremur s-a produs in aceeasi zona la ora 23h24min UTC (ora locala 3h54min a zilei de 2 iulie). Seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,7-6,0 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,9-6,1). Epicentrul a fost localizat tot in zona de coasta a provinciei Hormozgan, in vecinatatea Golfului Persic si a Stramtorii Hormuz.

Sursa foto: EMSC

Al treilea cutremur s-a produs in aceeasi zona la ora 23h25min UTC (ora locala 3h55min a zilei de 2 iulie). Seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea moment 6,0 (magnitudinea locala 6,2). 

Sursa foto: EMSC

Cutremurele au fost urmate de un numar mare de replici cu magnitudini (ML, mb) de 4,0-5,0 grade, resimtite in localitatile din zona epicentrala de pe coasta sud-vestica a Iranului (riverane Golfului Persic).

Miscarile seismice au fost resimtite in Sud-Vestul Iranului, dar si in tarile vecine si riverane Golfului Persic, inclusiv in Emiratele Arabe Unite (la Dubai) si in Arabia Saudita.

Seismele au avut urmari distrugatoare in localitatile apropiate de epicentre, in special pe coasta iraniana a Golfului Persic. Cel putin 5 oameni au murit si cateva zeci au fost raniti. Mai multe sate au fost distruse sau grav afectate, cu numeroase case prabusite. Cele mai multe victime au fost cauzate de primul cutremur, deoarece localnicii isi parasisera locuintele dupa primul soc principal.

Seismele au avut loc intr-o perioada de intensificare a activitatii seismice in Iran, intensificare observata in ultimele saptamani si care a urmat cutremurelor semnificative din Oceanul Indian si seismelor moderate din China si Afganistan. Intensificarea recenta a activitatii seismice din Iran este o consecinta a miscarii placii Indo-Australiene, deoarece toate aceste cutremure (din Iran, Afganistan si China) s-au produs dupa mai multe cutremure semnificative din Sudul Oceanului Indian (zona Insulei Macquarie). Astfel, la 19 mai anul curent a avut loc un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,9 grade in zona Insulei Macquarie, eveniment urmat de un alt seism produs tot in zona Insulei Macquarie in ziua de 4 iunie (eveniment avand magnitudinea moment 6,4). Alte doua cutremure puternice au avut loc in zona Insulei Macquarie la sfarsitul anului 2021, pe 7 octombrie (magnitudine Mw 6,1) si, respectiv, 12 decembrie (magnitudine Mw 6,5).

Sorin

The author Sorin