close
Stiri vechi

Cutremur relativ puternic cu magnitudinea de 5,9 grade in Estul Afganistanului

Un cutremur relativ puternic, cu magnitudinea moment de 5,9 grade, s-a produs in ziua de marti, 21 iunie, in Estul Afganistanului, in apropiere de granita cu Pakistanul.

  

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 20h54min UTC (ora locala 1h24min a zilei de 22 iunie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in partea central-estica a Afganistanului, in apropiere de granita cu Pakistanul, la cca 160 km Sud-Est de capitala Kabul.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Cutremurul a fost resimtit puternic in zona epicentrala, unde a avut urmari distrugatoare, din cauza adancimii mici a focarului dar si calitatii slabe a constructiilor. Miscarea seismica a mai fost resimtita in centrul si Estul Afganistanului, dar si in Pakistan (inclusiv in capitala Islamabad, aflata la 325 km Est de epicentru) si in India.
In urma cutremurului cel putin 1000 de oameni au murit, potrivit agentiei Reuters care citeaza autoritatile locale. De asemenea, peste 600 de oameni au fost raniti, dar este de asteptat ca bilantul victimelor sa creasca. Numeroase case au fost distruse complet in localitatile cele mai apropiate de epicentru. Localitatile afectate sunt, in general, asezari rurale slab dezvoltate situate intr-o zona de munte. Cele mai multe victime au fost inregistrate in partea estica a provinciei Paktika.
Cel mai puternic cutremur din ultimii 10 ani a avut loc in Afganistan la 26 octombrie 2015; seismul din 2015 a fost unul tipic pentru muntii Hindu Kush, deci de foarte mare adancime (in jur de 200 km), iar magnitudinea a fost de 7,5 grade pe scara bazata pe moment seismic. De regula, in Hindu Kush se produc seisme de adancime intermediara (tipic 150-250 km).

Sorin

The author Sorin