close
Stiri vechi

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,7 grade in Bosnia-Herzegovina, resimtit in Peninsula Balcanica

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,7 grade (magnitudinea locala 5,8-6,0), s-a produs in seara zilei de vineri, 22 aprilie, in Bosnia-Herzegovina, evenimentul fiind resimtit in mai multe tari din Peninsula Balcanica in afara de Bosnia-Herzegovina (Croatia, Muntenegru, Albania, Macedonia de Nord), precum si in extremitatea estica a Italiei.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 21h07min UTC (ora locala 23h07min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de centrele seismologice regionale din Peninsula Balcanica, epicentrul seismului a fost localizat in Bosnia-Herzegovina, la cca. 80-90 km Sud de capitala Sarajevo.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 5 km si a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,8-6,0).
Miscarea seismica a fost resimtita pe arie larga in mai multe tari din Peninsula Balcanica si chiar de cealalta parte a Marii Adriatice, in extremitatea estica a Italiei. Astfel, cutremurul a fost resimtit in Bosnia-Herzegovina (mai intens la Mostar, in capitala Sarajevo si la Banja Luka), dar si in Croatia (inclusiv la Zagreb si in alte orase, precum Dubrovnik), in Muntenegru (in capitala Podgorica si la Bar), in Republica Macedonia de Nord (inclusiv in capitala Skopje), precum si in Albania (inclusiv la Tirana). De asemenea, cutremurul a fost resimtit si pe coasta italiana de la Marea Adriatica.

Update:
Cutremurul a fost urmat de numeroase replici slabe, precum si de doua replici cu magnitudini de 4,1 si 4.2 grade inregistrate in noaptea de 22 spre 23 aprilie, la orele 0h59min UTC (ora locala 2h59min), respectiv 2h20min UTC (ora locala 4h20min).
In urma cutremurului un om a murit si mai multi oameni au fost raniti. Seismul a fost resimtit foarte intens in partea sudica a Bosniei. Mai multe cladiri au suferit avarii semnificative in localitati din apropierea orasului Mostar. Cutremurul a fost resimtit pana in capitala Serbiei (Belgrad), in localitati aflate la mai mult de 400 km de epicentru, potrivit corespondentilor France-Press. De asemenea, miscarea seismica a fost resimtita si in Sud-Estul Italiei.
Peninsula Balcanica are o seismicitate ridicata. Pe 29 decembrie 2020, un cutremur puternic s-a produs in Croatia, magnitudinea acestuia fiind de 6,4 grade pe scara bazata pe moment seismic.
 

Sorin

The author Sorin