close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,4 grade in regiunea Insulei Creta (Grecia, Estul Marii Mediterane)

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,4 grade, s-a produs in ziua de marti, 12 octombrie, in extremitatea estica a Insulei Creta.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 9h24min UTC (ora locala 12h24min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in extremitatea estica a Insulei Creta.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 20 km si a avut magnitudinea de 6,4 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita intens in Creta, de asemenea a mai fost resimtita in Insulele Dodecanese din Estul Marii Mediterane. S-au inregistrat si mai multe replici slabe.
Mai multe cladiri au fost avariate in zona epicentrala si s-au semnalat caderi de stanci de pe versanti.
Pe 27 septembrie, un cutremur puternic cu magnitudinea moment 6,0 s-a produs la Sud-Est de capitala Insulei, orasul Heraklion, provocand pagube semnificative.
Grecia este tara europeana cu cea mai intensa activitate seismica. Pe 2 mai 2020, un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,6 grade s-a produs in Marea Mediterana la 141 km Sud de Heraklion. Pe 30 octombrie 2020, un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 7,0 grade a avut loc in regiunea Insulei Samos, in apropierea coastei vestice a Turciei (zona insulelor Dodecanese). Pe 3 si 4 martie 2021, doua cutremure cu magnitudini moment de 6,3 si, respectiv, 6,0 grade s-au produs in Grecia continentala, avand originea in Campia Tesaliei.

Sorin

The author Sorin