close
Stiri vechi

Cutremur major cu magnitudinea de 7,2 grade in Haiti

Un cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,2 grade, s-a produs in ziua de sambata, 14 august, in Haiti, fiind resimtit in cea mai mare parte a regiunii caraibiene.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 12h29min UTC (ora locala 8h29min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in partea vestica a statului Haiti din Insula Hispaniola (a doua insula ca marime din Antilele Mari, Marea Caraibilor).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita puternic in Haiti, dar mai slab si in multe alte zone din regiunea caraibiana, inclusiv in Jamaica.
La 12 ianuarie 2010, un cutremur major cu magnitudinea moment de 7,0 a avut loc in Haiti, cu urmari catastrofale in cea mai mare parte a insulei, provocand peste 200.000 de morti si distrugeri de amploare.

Update 1:
Socul principal a fost urmat de numeroase replici, unele dintre acestea avand magnitudini de 5,0-5,2 grade. Cel putin 227 de oameni au murit in urma cutremurului, potrivit serviciilor locale de protectie civila citate de CNN. Cutremurul a provocat distrugeri semnificative, atat in ceea ce priveste cladirile cat si diversele elemente de infrastructura. Alerta de tsunami emisa initial a fost anulata ulterior, avand in vedere faptul ca epicentrul seismului a fost terestru, nu submarin, si in plus nu au fost evidentiate alunecari de teren submarine cu potential de a cauza tsunami.

Update 2:
Noi replici moderate s-au inregistrat in ultimele ore. Cea mai puternica replica a avut loc in ziua de duminica, 15 august, la ora 3h20min UTC (ora locala 23h20min a zilei de 14 august), magnitudinea acesteia fiind de 5,8 grade pe scara bazata pe moment seismic, potrivit datelor publicate de centrele seismologice internationale (EMSC, USGS).
Bilantul seimului se agraveaza, ajungand la peste 300 de morti si peste 1800 de raniti, potrivit autoritatilor locale citate de CNN. 
 

Sorin

The author Sorin