close
Stiri vechi

Cutremur violent cu magnitudinea de 8,1 grade in regiunea Insulelor Kermadec

Un cutremur extrem de violent, cu magnitudinea moment de 8,1 grade, s-a produs in ziua de joi, 4 martie, in regiunea Insulelor Kermadec din Oceanul Pacific, la mai putin de doua ore dupa ce un alt cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,4 grade, s-a produs in aceeasi zona.

 

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 19h28min UTC (ora locala 8h28min a zilei de 5 martie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Oceanul Pacific, in apropierea Insulelor Kermadec (grup de insule aflate la 800-1000 de km Nord-Est de Insula de Nord a Noii Zeelande).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 25 km si a avut magnitudinea de 8,1 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici moderate si relativ puternice, cu magnitudini de pana la 6,2 grade.
Au fost emise alerte de tsunami pentru zonele de coasta din Noua Zeelanda, Kermadec, Hawaii si Samoa, anulate ulterior. Valurile seismice formate au fost minore.
In afara de cutremurul major precursor cu magnitudinea de 7,4 grade produs in aceeasi zona cu mai putin de doua ore inainte, un alt seism major, cu magnitudinea moment de 7,3 grade, s-a produs cu 6 ore inainte in apropierea coastei estice a Insulei de Nord (Noua Zeelanda).
Cutremurul a fost cel mai puternic eveniment produs in lume in ultimii ani. Precedentul seism comparabil cu acesta a avut loc in Fiji la 19 august 2018 (avand magnitudinea moment 8,2). In ultimii 2 ani, activitatea seismica globala a marcat o tendinta de scadere semnificativa, cu numar mic de cutremure majore.
 

Sorin

The author Sorin