close
Stiri vechi

Cutremur crustal cu magnitudinea de 3,3 grade in Defileul Dunarii

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 3,3 grade, s-a produs in dimineata zilei de vineri, 27 noiembrie, in Defileul Dunarii, in zona de granita dintre Serbia si Romania si la extremitatea sudica a Culoarului Cernei.

 

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 8h38min37sec (6h38min37sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in Defileul Dunarii, la Sud-Vest de ORSOVA, in dreptul granitei dintre Serbia si Romania, la extremitatea sudica a Culoarului Cernei (44,67 grade latitudine Nordica, 22,36 grade longitudine Estica).

 

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 4,2 km si a avut magnitudinea ML de 3,3 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de III grade pe scara Mercalli in zona epicentrala, unde miscarea seismica a fost resimtita.
In ultimele zile, mai multe cutremure slabe s-au produs in aceeasi zona din Defileul Dunarii, cele mai importante evenimente avand magnitudini de pana la 2,7 grade. Cutremurul din aceasta dimineata a fost cel mai puternic din aceasta secventa seismica.
Un cutremur mai puternic, cu magnitudinea ML de 4,5 grade, s-a produs in seara zilei de 25 iunie in Culoarul Cernei, zona ORSOVA, fiind resimtit moderat in zona epicentrala. Secventa seismica din luna iunie a avut originea putin mai la Nord fata de aria epicentrala a cutremurelor danubiene recente, dar originea tectonica ar fi comuna, legata de extensia sudica a faliilor care compun grabenul Cernei. 

 

Sorin

The author Sorin