close
Stiri vechi

Cutremur major cu magnitudinea de 7,0 grade in Marea Egee-Ins.Dodecanese-Vestul Turciei

Un cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,0 grade, s-a produs in ziua de vineri, 30 octombrie, in regiunea Insulelor Dodecanese din Marea Egee, in apropierea zonei de coasta a provinciei Izmir (Turcia).

 

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la ora 11h51min UTC (ora locala 13h51min in insula Samos 14h51min in Turcia). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, seismul a avut epicentrul in Marea Egee, in largul coastelor Turciei (provincia Izmir), in apropierea insulei grecesti Samos.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 7,0 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudine locala ML 6,6-6,7 grade potrivit centrelor seismologice din Grecia si Turcia).
Miscarea seismica a fost resimtita cel mai puternic in insula Samos precum si pe coasta provinciei Izmir din Vestul Turciei, inclusiv la Izmir, unde s-au prabusit 20 de cladiri. Distrugeri importante s-au inregistrat si in insula Samos. S-au format valuri seismice care au provocat pagube locale pe tarmul Marii Egee (in Vestul Turciei si in insula Samos). Valurile au atins inaltimi maxime de 2 metri si au afectat zonele de coasta din Vestul Turciei dar si din insulele grecesti din Marea Egee.
In urma cutremurului cel putin 4 oameni au murit si peste 200 au fost raniti.
Socul principal a fost urmat de mai multe replici, dintre care unele au fost resimtite destul de puternic in zona epicentrala. Cea mai puternica replica inregistrata pana in prezent a avut loc la ora 15h14min UTC, magnitudinea acesteia fiind mb 5,2.
Miscarea seismica a fost resimtita pe o arie extinsa in insulele grecesti din Marea Egee, dar si la Atena, in insula Creta precum si in Vestul Turciei. Cutremurul a fost de fapt resimtit pana la distante de aproximativ 500 km, inclusiv in Cipru si in Nordul Egiptului. 

Update:
Cel putin 60 de oameni au murit in urma cutremurului major produs in Marea Egee, majoritatea victimelor provenind din Izmir, cateva dintre acestea din insula greceasca Samos. Eforturile pentru gasirea de supravietuitori prinsi sub daramaturi continua, potrivit informatiilor publicate de CNN. Cel putin 20 de cladiri au fost distruse total sau partial la Izmir, localitate din Turcia unde cutremurul a avut cele mai grave urmari. S-au inregistrat, pana in prezent, peste 900 de replici, dintre care cea mai puternica a avut magnitudinea 5,2. Valul seismic generat de cutremur, desi de inaltime relativ mica, a inundat mai multe strazi in localitatile de coasta la Marea Egee, atat in Turcia (provincia Izmir) cat si in insula greceasca Samos.

 

Sorin

The author Sorin