close
Stiri vechi

Cutremur subcrustal cu magnitudinea de 4,0 grade in Fagaras-Campulung, zona Sinaia (Prahova)

Un cutremur subcrustal, cu magnitudinea ML de 4,0 grade, s-a produs in dimineata zilei de sambata, 10 octombrie, la marginea estica a regiunii Fagaras-Campulung, in zona SINAIA.

 

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 9h29min47sec (6h29min47sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat la extremitatea estica a regiunii Fagaras-Campulung, in zona SINAIA, judetul Prahova (45,33 grade latitudine Nordica, 25,54 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 64,4 km si a avut magnitudinea ML de 4,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de aprox. IV grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in judetele Prahova, Dambovita si Brasov, inclusiv in municipiul BRASOV.
Pe 19 martie, un alt cutremur subcrustal, cu magnitudinea de 4,2 grade, s-a produs la adancimea de 64 km in judetul Dambovita, zona MOROENI.
Cutremurele din zona SINAIA sunt incadrate ca avand originea la extremitatea estica a regiunii Fagaras-Campulung, fiind insa legate direct de seismele subcrustale din Vrancea. In mai-iunie 1993 s-a inregistrat o secventa seismica in zona SINAIA, cu soc principal avand magnitudinea ML 5,1; cutremurele din 1993 au fost insa de suprafata, cu focare la 5-15 km adancime. Totusi, in zona SINAIA au fost inregistrate si cutremure subcrustale.

 

 

Sorin

The author Sorin