close
Stiri vechi

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,8 grade in centrul Californiei, zona Lone Pine

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,8 grade, s-a produs in ziua de miercuri, 24 iunie, in centrul Californiei.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 17h40min UTC (ora locala 10h40min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in centrul Californiei, la 16 km Sud-Est de Lone Pine.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 6 km si a avut magnitudinea de 5,8 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Seismul a fost resimtit in mai multe zone din partea centrala a Californiei, mai ales in zona Lone Pine. Mai multe replici cu magnitudini de pana la 4,6 grade s-au inregistrat in primele ore dupa cutremur. De asemenea, mai multe cutremure precursoare s-au produs in aceeasi zona in ziua de 23 iunie, cel mai puternic dintre acestea avand magnitudinea de 4,5 grade.
In zona Lone Pine a avut loc un cutremur catastrofal la 26 martie 1872, acesta fiind unul dintre cele mai violente cutremure produse in centrul Californiei in ultimele secole; seismul din 1872, cunoscut sub numele de „cutremurul din Owens Valley”, este cotat cu o magnitudine moment cuprinsa intre 7,4 si 7,9 grade. Intensitatea epicentrala a seismului din 1872 a fost de X grade pe scara Mercalli.

Sorin

The author Sorin