close
Stiri vechi

Cutremur crustal moderat cu magnitudinea de 5,0 grade in regiunea Vrancea (judetul Galati)

Un cutremur crustal moderat, cu magnitudinea locala ML de 5,0 grade, s-a produs in noaptea de vineri 24 aprilie spre sambata 25 aprilie in regiunea seismogena Vrancea (judetul Galati).

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 1h04min18sec (22h04min18sec UTC in ziua de 24 aprilie). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat la Nord-Est de localitatea TECUCI, judetul Galati (45,90 grade latitudine Nordica, 27,47 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 21,6 km si a avut magnitudinea locala ML de 5,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de V grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in numeroase localitati din centrul si Sudul Moldovei, dar si in Estul Munteniei. Astfel, in judetele Galati si Vrancea intensitatea cutremurului a fost de aproximativ V grade pe scara Mercalli. In centrul Moldovei si in Muntenia cutremurul a fost resimtit cu intensitati de III pana la IV grade. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in Dobrogea, cu intensitati de pana la II-III grade pe scara Mercalli.
Fiind vorba de un cutremur crustal, este de asteptat sa se inregistreze replici slabe, eventual usor perceptibile in zona epicentrala. La 22 noiembrie 2014 s-a produs cel mai puternic cutremur crustal vrancean, cu epicentrul in zona MARASESTI-PANCIU; seismul a avut loc la adancimea de 41 km, magnitudinea fiind de 5,7 grade pe scara Richter.

Sorin

The author Sorin