close
Stiri vechi

Cutremur cu magnitudinea de 4,3 grade in Marea Neagra

Un cutremur cu magnitudinea ML de 4,3 grade pe scara Richter s-a produs in dimineata zilei de duminica, 12 aprilie, in Marea Neagra, la Est de CONSTANTA.

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 5h31min08sec (2h31min08sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in Marea Neagra, la 189 km Est de CONSTANTA (43,75 grade latitudine Nordica, 30,92 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 47,6 km si a avut magnitudinea locala ML de 4,3 grade pe scara Richter.
La sfarsitul anului trecut, pe 28 noiembrie si 4 decembrie, s-au mai produs alte doua cutremure in Marea Neagra, primul cu epicentrul la Est de SHABLA (magnitudine ML 3,6) si al doilea cu epicentrul la 120 km Est de CONSTANTA (magnitudine ML 4,2). Seismele din Marea Neagra se produc pe o serie de falii crustale care segmenteaza blocul tectonic pontic (microplaca Marii Negre). Este de notat, de asemenea, relationarea temporala semnifivcativa dintre cutremurele pontice si cele fagarasene. Dupa cutremurele pontice din noiembrie si decembrie 2019 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade in zona Fagaras-Campulung pe 19 martie, cu focarul la adancimea de 64 km.

Sorin

The author Sorin