close
Stiri vechi

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,4 grade in Croatia

Un cutremur moderat, cu magnitudinea magnitudinea moment Mwde 5,4 grade (magnitudine locala ML 5,1-5,6) s-a produs in dimineata zilei de duminica, 22 martie, in Croatia, in apropierea capitalei Zagreb.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora 5h24min UTC (ora locala 6h24min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat la 7 km Nord-Est de capitala Zagreb.
Seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,4 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,1-5,6).
Miscarea seismica a fost resimtita puternic la Zagreb, unde numeroase cladiri au suferit avarii semnificative, fiind consemnate fisuri, caderi de tencuiala, caderi de plafoane si deterioarea fatadelor. Au fost raportate si cateva incendii, iar alimentarea cu energie electrica a fost de asemenea afectata. Zeci de persoane au fost ranite la Zagreb. Cutremurul a mai fost resimtit si in Austria, Slovenia si Bosnia-Herzegovina.
Socul principal a fost urmat de mai multe replici slabe, dar si de un al doilea cutremur, produs in aceeasi zona la ora 6h01min UTC (ora locala 7h0min); magnitudinea celui de-al doilea cutremur a fost mb de 5,0 grade (magnitudine moment 4,8).
Cutremurul este considerat ca fiind cel mai puternic eveniment inregistrat in zona Zagreb in ultimii cel putin 100 de ani. 

Sorin

The author Sorin