close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,8 grade in Estul Turciei

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,8 grade, s-a produs in ziua de vineri, 24 ianuarie, in Estul Turciei.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 17h55min UTC (ora locala 20h55min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat intre Elazig si Malatya, originea miscarii fiind legata de un segment al faliei Est-Anatoliene.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 15 km si a avut magnitudinea de 6,8 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici cu magnitudini de pana la 4,6 grade.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, tipic pentru cutremurele produse pe falia Est-Anatoliana:

EMSC: Mecanism de focar cutremur Turcia 24 ianuarie 2020

Miscarea seismica a fost resimtita intens in Estul si centrul Turciei, mai puternic in provincia Elazig si la Malatya. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit in Nordul Siriei, Iraq, Georgia si in Armenia, potrivit agentiilor internationale de presa care citeaza surse locale.

Update 1: Cel putin 4 oameni au murit in urma cutremurului in orasul Sivrice din provincia Elazic; cel putin 10 cladiri au fost distruse in aceeasi localitate. Zona a fost zguduita, dupa socul principal, de mai multe replici, cea mai puternica inregistrata pana la aceasta ora avand magnitudinea de 4,6 grade.

Update 2: Potrivit CNN, cel putin 19 oameni au murit si peste 600 au fost raniti un urma cutremurului. Urmarile cele mai grave s-au inregistrat in provincia Elazig, unde a fost localizat epicentrul cutremurului. Numeroase replici s-au inregistrat in zona in ultimele ore, unele cu magnitudini in jur de 4,0. Cele mai puternice replici inregistrate pana in acest moment au avut magnitudini de 4,5-4,6 grade.

Sorin

The author Sorin