close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,4 grade in Albania-Marea Adriatica

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,4 grade, s-a produs in ziua de marti, 26 noiembrie, in Albania, avand originea in apropierea coastei albaneze de la Marea Adriatica.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 2h54min UTC (ora locala 3h54min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat la 30 km Vest de capitala tarii, Tirana, langa zona de coasta la Marea Adriatica. Adancimea focarului a fost de 10 km. Cutremurul a avut magnitudinea de 6,4 grade pe scara bazata pe moment seismic. Miscarea seismica a fost urmata de mai multe replici, unele cu magnitudini mai mari de 5,0, cum a fost si cea de la ora 3h03min UTC (cu magnitudinea de 5,3 grade). Un nou cutremur semnificativ, cu magnitudinea moment de 5,4 grade, s-a produs in aceeasi zona la ora 6h08min UTC (ora locala 7h08min).
Pe 21 septembrie mai multe cutremure moderate, cu magnitudini de pana la 5,6 grade, s-au produs tot in Marea Adriatica, la Vest de Durres.
Socul principal a fost resimtit puternic in Albania, in special in zona de coasta de la Marea Adriatica. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in Italia (zonele Puglia, Campania si Abruzzo), precum si in Peninsula Balcanica (Serbia, Croatia, Grecia, Vestul Bulgariei, Muntenegru, Bosnia-Herzegovina, Macedonia de Nord-in special la Skopje, potrivit relatarilor citate de agentiile internationale de presa).
Acest eveniment a fost cel mai puternic seism inregistrat in Albania in ultimele decenii. Mai multe cladiri au fost distruse, cele mai multe dintre acestea in orasul Durres. Cel putin 8 persoane a murit in urma cutremurului. Sute de oameni au fost raniti. Distrugeri importante s-au inregistrat in mai multe localitati de pe coasta Albaniei de la Marea Adriatica.

Update: Cutremurul a provocat zeci de morti si peste 600 de raniti. Numeroase cladiri au fost distruse in localitatile cele mai apropiate de epicentru. Cele mai grave urmari au fost semnalate la Durres, oras-port la Marea Adriatica.

Sorin

The author Sorin