close
Stiri vechi

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,3 grade in Grecia

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,3 grade, s-a produs in ziua de vineri, 19 iulie, in Grecia, in apropiere de capitala tarii, Atena.

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la ora 11h13min UTC (ora locala 14h13min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat la 23 km Nord-Vest de Atena. Cutremurul s-a produs la adancimea de 13 km si a avut magnitudinea de 5,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Cutremurul a fost resimtit intens la Atena si in localitatile limitrofe, provocand panica in randul locuitorilor, multi dintre acestia parasindu-si locuintele. Cutremurul a provocat deplasarea obiectelor de mobilier si, pe alocuri, caderea unor obiecte suspendate. Miscarea seismica a avut totusi o durata relativ scurta si nu au fost raportate, pana in prezent, pagube majore, S-au inregistrat totusi mai multe replici, o parte dintre acestea fiind resimtite inclusiv la Atena. Cea mai puternica replica inregistrata pana la aceasta ora s-a produs la ora 12h11min UTC (ora locala 15h11min), aceasta avand magnitudinea de 4,2 grade.
Ultimul seism mai semnificativ produs in zona Atenei a avut loc la 7 septembrie 1999, magnitudinea acestuia fiind de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul din 1999 a provocat distrugeri importante mai ales la cladirile vechi, urmarile incluzand peste 140 de morti. 

Sorin

The author Sorin