close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,4 grade in Sudul Californiei

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,4 grade, s-a produs in ziua de joi, 4 iulie, in Sudul Californiei, la Nord de Los Angeles.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 17h33min UTC (ora locala 10h33min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in zona orasului Ridgecrest, la 196 km Nord de Los Angeles. Seismul s-a produs la adancimea de 11 km si a avut magnitudinea de 6,4 grade pe scara bazata pe moment seismic. Cutremurul a fost precedat de un cutremur local cu magnitudinea de 4,0 grade, eveniment care a avut loc la ora 17h02min UTC. De asemenea, socul principal a fost urmat de mai multe replici slabe, care pana in acest moment au avut magnitudini de cel mult 4,0-4,5 grade; aceste replici au fost totusi resimtite in zona epicentrala. Cea mai puternica replica inregistrata pana in prezent a avut loc la ora 17h35min UTC, magnitudinea acesteia fiind de 4,8 grade.
Mecanismul de focar al cutremurului a fost de tip decrosare, tipic pentru cele mai multe dintre seismele produse pe faliile din California:

EMSC: Mecanism de focar cutremur California 4 iulie

Miscarea seismica a fost resimtita in centrul si Sudul Californiei, inclusiv la Los Angeles. De asemenea, socul principal a fost resimtit si la Nord-Est si Est de epicentru, in statul Nevada, inclusiv la Las Vegas. Nu au fost raportate pagube majore pana la aceasta ora.

Update:
Cea mai puternica replica inregistrata pana in prezent a avut loc in ziua de vineri, 5 iulie, la ora 11h07min UTC (4h07min UTC). Seismul a avut epicentrul la 199 km Nord de Los Angeles s-a produs la adancimea de 7 km, iar magnitudinea a fost de 5,4 grade pe scara bazata pe moment seismic.
 In urma socului principal cu magnitudinea moment de 6,4 grade, in orasul Ridgecrest din zona epicentrala a fost avariat un spital si au izbucnit mai multe incendii cauzate de ruperea unor conducte de gaze. Mai multe crapaturi s-au format in sosele.

Sorin

The author Sorin