close
Stiri vechi

Cutremur major cu magnitudinea de 7,0 grade in Alaska

Un cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,0 grade, s-a produs vineri, 30 noiembrie, in Alaska.

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la ora 17h29min UTC (ora locala 8h29min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat la Nord de localitatea Anchorage. Cutremurul s-a produs la adancimea de 57 km si a avut magnitudinea de 7,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.
A fost emisa o alerta de tsunami pentru mai multe zone de coasta din Alaska, incluzand Pensinsula Kenai.
Seismul a fost resimtit cel mai puternic in zona Anchorage, unde mai multe cladiri au suferit avarii. Nu au fost raportate victime, pana la aceasta ora.
Cel mai puternic cutremur din Alaska s-a produs la 27 martie 1964 in zona Prince William-Kenai, magnitudinea acestuia fiind de 9,2 grade pe scara bazata pe moment seismic. Megaseismul din 1964 a provocat distrugeri majore mai ales in zonele de coasta, fiind urmat de un val seismic cu efecte catastrofale. Urmarile mai severe s-au inregistrat la Anchorage.

Update:
In urma cutremurului au fost afectate cu deosebire mai multe elemente de infrastructura, prin formarea unor crapaturi in sosele, de asemenea s-a raportat inchiderea unei conducte importante de trasport al petrolului. De asemenea, la Anchorage mai multe case au fost avariate. Au fost inchise mai multe sosele si poduri, din cauza daunelor produse in infrastructura.
Seismul a fost urmat de mai multe replici cu magnitudini de 5,0 pana la 5,7 grade, resimtite in special in zona Anchorage.

Sorin

The author Sorin