close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade in Vestul Iranului

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,3 grade, s-a produs in seara zilei de duminica, 25 noiembrie, in Vestul Iranului, fiind resimtit in Iran, Iraq si Kuwait,

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora 16h37min UTC (ora locala 20h07min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Vestul Iranului, in apropierea granitei cu Iraq, la Sud-Vest de localitatea iraniana Sarpol-e Z̄ahāb, Iran. Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,3 grade.Miscarea seismica a fost urmata de mai multe replici cu magnitudini de pana la 5,0-5,2 grade; cea mai puternica dintre acestea a avut loc la ora 17h09min UTC (ora locala 20h39min). magnitudinea acesteia fiind de 5,2 grade. Celelalte replici inregistrate pana in prezent au avut magnitudini de maxim 5,0 grade.
Cutremurul a fost resimtit intens in Vestul Iranului, ceva mai slab in Iraq (inclusiv la Baghdad) precum si in Kuwait. Cel putin 361 de oameni au fost raniti in urma cutremurului, potrivit agentiei oficiale de stiri din Iran, citate de CNN. Distrugeri mai semnificative s-au inregistrat in mai multe zone rurale din Vestul Iranului, in apropierea epicentrului.
Cutremurul a avut originea in apropierea sursei cutremurului major cu magnitudinea moment de 7,3 grade produs la 12 noiembrie 2017 in zona de granita dintre Iran si Iraq. Mecanismul de focar a fost insa diferit, fiind vorba de decrosare in cazul cutremurului din 25 noiembrie 2018.

EMSC: Mecanism de focar cutremur Iran 25 noiembrie 2018

Sorin

The author Sorin