close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,8 grade in Marea Ionica

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,8 grade, s-a produs in ziua de 25 octombrie in Marea Ionica, eveniment resimtit mai intens in Sud-Vestul Greciei si mai ales in insula Zákynthos.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora 22h54min UTC (ora locala 1h54min a zilei de 26 octombrie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Marea Ionica, la Sud-Vest de insula Zákynthos. Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,8 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici cu magnitudini de 4,0-5,0 grade, precum si de o replica moderata cu magnitudinea  de 5,2 grade produsa la ora 23h09min UTC (ora locala 2h09min in ziua de 26 octombrie). De asemenea, un cutremur precursor, cu magnitudinea de 5,0 grade, s-a produs in aceeasi zona la ora 22h22min UTC (ora locala 1h22min).
Miscarea seismica a fost resimtita pe arie larga in Grecia, in special in insulele din Marea Ionica, dar si la Atena. De asemenea, cutremurul a fost resimtit slab in Albania si in Italia.
Desi cutremurul a fost resimtit cel mai intens in insula Zákynthos, nu au fost raportate pagube majore. In Sudul Peloponezului a fost semnalata avarierea unor cladiri mai vechi. Zona in care cutremurul a fost cel mai puternic resimtit este una turistica. 

Update:
O alta replica moderata, cu magnitudinea moment de 5,1 grade, a avut loc la ora 5h48min UTC (ora locala 8h48min) in ziua de 26 octombrie.

Sorin

The author Sorin