close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,9 grade in Insula Hawaii

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,9 grade, s-a produs in ziua de vineri, 4 mai, in Insula Hawaii. Fenomenul a fost cel mai puternic cutremur inregistrat in Hawaii dupa 1975 si s-a produs pe fondul uneu activitati seismice crescute in ultima saptamana, in legatura cu eruptia vulcanului Kilauea. Acesta este unul dintre cei mai activi vulcani din lume.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 22h32min UTC (ora locala 12h32min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat pe Insula Hawaii, in apropierea vulcanului Kilauea. Cutremurul s-a produs la adacimea de 5 km si a avut magnitudinea de 6,9 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost precedat de un numar mare de cutremure mici dar si de cateva seisme moderate; de asemenea, au fost inregistrate multe replici, o parte dintre acestea fiind perceptibile.
Mai multe cladiri au suferit distrugeri. Cutremurul a fost resimtit foarte puternic pe insula. Vulcanul Kilauea a erupt in cursul zilei de joi, fenomen insotit de o activitate seismica locala in crestere progresiva. Lava tasneste din mai multe fisuri in zona vulcanului.

Sorin

The author Sorin