close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,4 grade in zona de granita dintre China si India

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,4 grade, s-a produs in ziua de 17 noiembrie in zona de granita dintre China si India.

Sursa foto: EMSC 
Seismul a avut loc la ora 22h34min UTC (ora locala 4h04min a zilei de 18 noiembrie in India). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat intr-o zona muntoasa din apropierea granitei dintre India si China, in platoul tibetan din Sudul Chinei, la cca. 200 km Nord de orasul indian Along. Seismul s-a produs la adancimea de 12 km si a avut magnitudinea de 6,4 grade pe scara bazata pe moment seismic. O replica moderata, cu magnitudinea de 5,1 grade, s-a inregistrat la ora 0h32min UTC.

Cutremurul a fost resimtit in mai multe localitati situate in regiunea de granita dintre India si China, dar nu au fost raportate pagube majore.
Seismicitatea zonei rezulta din converngenta placii Indo-Australiene cu placa Euro-Asiatica, in lungul muntilor Himalaya. Cel mai puternic cutremur cunoscut in aceasta zona a avut loc la 15 august 1950 in Himalaya, magnitudinea acestuia fiind de 8,5-8,6 grade pe scara bazata pe moment seismic (intensitate maxima XI-XII grade pe scara Mercalli). Seismul din 1950 a afectat cel mai puternic statul indian Assam. 

Sorin

The author Sorin