close
Stiri vechi

Cutremur violent cu magnitudinea de 8,1 grade in Mexic

Un cutremur violent, cu magnitudinea moment de 8,1 grade, s-a produs in ziua de vineri, 8 septembrie, in zona de coasta a statului mexican Chiapas.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora 4h49min UTC (ora locala 23h49min in ziua de 7 septembrie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in Oceanul Pacific, in vecinatatea coastei statului mexican Chiapas, in apropierea granitei dintre Mexic si Guatemala. Seismul s-a produs la adancimea de 72 km si a avut magnitudinea moment de 8,0 grade.
Seismul a fost resimtit pe arie larga in Mexic, dar si in Guatemala si Belize. Cutremurul a cauzat pagube mai semnificative in zona de coasta a statului Chiapas, desi aria macroseismica a fost foarte larga, specifica unui cutremur subcrustal (de mare adancime). A fost emisa si o avertizare de tsunami pentru zonele de coasta din Mexic, Guatemala, Panama, Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Honduras si chiar Ecuador, potrivit CNN. Cutremurul a fost resimtit intens si in capitala Mexicului, Ciudad de Mexico (Mexico City).
Acesta a fost cel mai puternic cutremur produs in lume in ultimii 2 ani. Mexicul a fost afectat de numeroase cutremure puternice, cele mai grave efecte in ultimii 40 de ani fiind semnalate in cazul seismelor din 19 si 20 septembrie 1985 (magnitudini 8,1 si 7,5), care au afectat capitala Mexico City.

Update: Cel putin 4 oameni au murit in urma seismului care a afectat zona de coasta din Sudul Mexicului, in statele Chiapas si Oaxaca. Miscarea seismica a generat si un val seismic cu efecte locale. Distrugeri mai importante s-au semnalat in localitati de pe coasta statului mexican Chiapas. Cutremurul a fost urmat de mai multe replici moderate, cu magnitudini de pana la 5,5-5,7 grade.

Sorin

The author Sorin