close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,2 grade in Sud-Vestul Pakistanului

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,2 grade, s-a produs in ziua de marti, 7 februarie, in Sud-Vestul Pakistanului.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora 22h03min UTC (ora locala 3h03min in ziua de 8 februarie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismuluii a fost localizat in zona de coasta din Sud-Vestul Pakistanului, in apropierea orasului Pasni. Cutremurul s-a produs la adancimea de 20 km si a avut magnitudinea de 6,2 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Cutremurul a fost resimtit intens in mai multe localitati din provincia Beluchistan, dar cu deosebire in zona de coasta din Sudul Pakistanului.
Miscarea seismica pare a fi legata, direct sau indirect, de procese geotectonice generate in zona de subductie Makran. Aceste procese sunt generate de interactiunile dintre placile Indo-Australiana, Arabica si Euro-Asiatica. Zona de subductie Makran a fost foarte activa in ultimii 6 ani. Astfel, sunt de mentionat urmatoarele cutremure puternice care au legatura cu aceasta zona de subductie:
-cutremurul din Sud-Vestul Pakistanului de la Dalbandin, inregistrat la 18 ianuarie 2011 (magnitudine moment 7,2 si adancime 80-90 km);
-cutremurul major din Sud-Estul Iranului, zona Khash-Saravan, la granita Iranului cu Pakistanul, produs la 16 aprilie 2013 (magnitudine 7,8 si adancime 80-90 km).

Ar mai fi de semnalat insa si cutremurele produse in Sud-Vestul Pakistanului la 24 si 28 septembrie 2013, legate de partea sudica a faliei Chaman (primul cu magnitudinea 7,7 si al doilea avand magnitudinea 6,8). Partea sudica a sistemului tectonic al faliei Chaman pare a reactiona destul de puternic la cutremurele produse in zona de subductie Makran.

Update 1: O replica avand magnitudinea de 5,2 grade s-a inregistrat in ziua de 8 februarie la ora 11h02min UTC (ora locala 16h02min).

Sorin

The author Sorin