close
Stiri vechi

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,3 grade in Vestul Turciei

Un nou cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,3 grade, s-a produs in zona coastei de Vest a Turciei in dimineata zilei de marti, 7 februarie.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 2h24min UTC (ora locala 4h24min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat la 152 km Nord-Vest de Izmir. Cutremurul s-a produs la adancimea de 8 km si a avut magnitudinea de 5,3 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost resimtit in mai multe localitati din zona de coasta a Vestului Turciei.
Alte doua cutremure moderate, cu magnitudini de 5,2-5,4 grade, s-au produs in aceeasi zona in ziua de luni, 6 februarie; seismele au fost urmate de un mare numar de replici, cu magnitudini de pana la 4,8 grade.
Este de remarcat si faptul ca aceste cutremure au fost precedate de o serie de cutremure moderate in Turkmenistan si zona Marii Caspice, dar si de o activitate seismica in usoara crestere in zona faliei majore Est-Anatoliene, fenomene asociate, probabil, cu o presiune exercitata de placa Arabiei asupra celei Anatoliene dar si asupra blocului tectonic al Marii Caspice.

Sorin

The author Sorin