close
Stiri vechi

Cutremur major cu magnitudinea de 7,9 grade in Papua-Noua Guinee

Un cutremur major cu magnitudinea moment de 7,9 grade s-a produs in ziua de duminica, 22 ianuarie, in Papua-Noua Guinee.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 4h30min UTC (ora locala 14h30min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Papua-Noua Guinee, regiunea Bougainville.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 150 km si a avut magnitudinea de 7,9 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost resimit pe o arie larga in Papua-Noua Guinee si in insule invecinate. Totusi, datorita adancimii mari a focarului, nu a existat risc de tsunami.
In ultimele 3 luni s-au produs mai multe cutremure foarte puternice in „Cercul de foc al Pacificului”, la contactul dintre placa Australiana si cea Pacifica, astfel: cutremurul din Noua Zeelanda din 13 noiembrie 2016 (magnitudine moment 7,9), cutremurul din Solomon din 8 decembrie 2016 (magnitudine moment 7,8) si seismul din Papua-Noua Guinee, regiunea New Ireland din 17 decembrie 2016 (magnitudine moment 7,9). Un seism major cu magnitudinea moment de 7,6 grade s-a produs pe 25 decembrie 2016 si in Chile, de cealalalta parte a Oceanului Pacific. Un seism major cu magnitudinea moment de 7,3 grade s-a produs in aceasta luna pe 10 ianuarie in Marea Celebes.

Sorin

The author Sorin