close
Stiri vechi

Cutremur major cu magnitudinea de 7,9 grade in Noua Zeelanda

Un cutremur violent, cu magnitudinea moment de 7,9 grade, s-a produs in ziua de duminica, 13 noiembrie, in Noua Zeelanda.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 11h02min UTC (ora locala 0h02min a zilei de 14 noiembrie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat la 98 km Nord de Christchurch, oras din insula sudica a Noii Zeelande care a fost grav afectat la 22 februarie 2011 de un seism cu magnitudinea de 6,3 grade. Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 7,9 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici cu magnitudini de peste 5,0-5,5 grade, dintre care cea mai puternica s-a inregistrat la ora 11h32min UTC, avand magnitudinea moment de 6,4 grade. O alta replica puternica s-a produs la ora 11h52min UTC, magnitudinea acesteia fiind de 6,1 grade pe scara bazata pe moment seismic. La ora 13h31min UTC s-a produs o alta replica semnificativa, cu magnitudinea moment de 6,2 grade.
In urma seismului a fost emisa alerta de tsunami, dar nu s-au format valuri seismice cu efecte distructive; s-au detectat inaltari ale nivelului marii cu pana la 2-3 metri. Miscarea seismica fost resimtita in cea mai mare parte a Noii Zeelande, inclusiv in capitala Wellington. Au fost raportate avarii semnificative la mai multe cladiri, dar nu sunt mentionate, pana la aceasta ora, victime. Mai multe case au fost distruse in zona epicentrala, unde s-au semnalat si alunecari de teren.

 

Mai multe case au fost distruse in zona epicentrala, unde s-au semnalat si alunecari de teren.

Mai multe case au fost distruse in zona epicentrala, unde s-au semnalat si alunecari de teren.
Sorin

The author Sorin