close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,2 grade in centrul Italiei

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,2 grade, a avut loc in ziua de 24 august in centrul Italiei, la nord de L’Aquila.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora 1h36min UTC (ora locala 3h36min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in centrul Italiei, la cca. 43 km nord de L’Aquila.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 4 km si a avut magnitudinea de 6,2 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici, dintre care cea mai puternica a fost cea inregistrata la ora 2h33min UTC (magnitudine moment 5,5). Alte replici au avut magnitudini intre 4,0-5,0 grade si au fost, de asemenea, resimtite intens in zona epicentrala.
Cutremurul a afectat puternic mai multe localitati situate la nord de L’Aquila. Potrivit televiziunii RAI, mai multe cladiri s-au prabusit in orasul montan Amatrice. Cel putin 10 oameni au murit. Cele mai afectate localitati sunt Amatrice si Norcia.
La 6 aprilie 2009, un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,3 grade a afectat grav orasul L’Aquila din centrul Italiei; seismul din 2009 a fost cel mai grav eveniment care a afectat Italia dupa cutremurul puternic de magnitudine 6,9 din 23 noiembrie 1980. In urma seismului de la L’Aquila au murit peste 300 de oameni si numeroase cladiri au fost distruse.

Update: Cel putin 38 de oameni au murit in urma cutremurului care a afectat astazi centrul Italiei, resimtit mai intens intr-o zona situata la nord de orasul L’Aquila. Miscarea seismica a fost urmata de un numar mare de replici, cele mai puternice dintre acestea avand magnitudini intre 4,8 si 5,5 grade.

Sorin

The author Sorin