close
Stiri vechi

Cutremur cu magnitudinea de 3,0 grade in Oltenia, judetul Gorj

Un cutremur crustal cu magnitudinea de 3,0 grade pe scara Richter s-a produs sambata, 18 iunie, in Oltenia, judetul Gorj, la Nord-Vest de TARGU JIU.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora locala 10h29min12sec (7h29min12sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat la 12 km Sud-Vest de URICANI, in judetul Gorj (45,24 grade latitudine Nordica, 23,08 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 13 km si a avut magnitudinea de 3,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima in zona epicentrala a fost de aproximativ II grade pe scara Mercalli.
In partea de Nord a Olteniei, in special la Nord de TARGU JIU, se produc frecvent cutremure crustale cu magnitudini relativ mici. O secventa seismica mai semnificativa s-a inregistrat in noaptea de 1-2 ianuarie 2012 in zona TARGU CARBUNESTI – SCOARTA (judetul Gorj), cu un soc principal de magnitudine 4,4 urmat de mai multe seisme secundare cu magnitudini de pana la 3,9 grade. La 21 decembrie 1999, un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade s-a produs in zona TARGU JIU. Mai recent, o secventa seismica minora s-a inregistrat in perioada 2-3 iunie 2016 in zona BUMBESTI-JIU – TARGU CARBUNESTI, cele mai puternice evenimente avand magnitudini de pana la 2,9 grade.

Sorin

The author Sorin