close
Stiri vechi

Cutremur cu magnitudinea de 3,8 grade in Vrancea/Sud-Estul Transilvaniei

Un cutremur cu magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter s-a produs in noaptea de duminica 5 iunie spre luni 6 iunie in regiunea Vrancea/Sud-Estul Transilvaniei, zona MUNTELE ROSU.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora locala 0h06min04sec (21h06min04sec UTC in ziua de 5 iunie). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in extremitatea Sud-Vestica a regiunii seismogene Vrancea, in partea din Sud-Estul Transilvaniei, zona MUNTELE ROSU, judetul Brasov (45,51 grade latitudine Nordica, 25,91 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 48,9 km. Aceasta adancime plaseaza focarul seismului aproape de discontinuitatea Mohorovici dintre crusta terestra si manta, deci la limita dintre domeniul crustal si cel subcrustal. Magnitudinea cutremurului a fost de 3,8 grade pe scara Richter. Miscarea seismica a fost resimtita in zona epicentrala cu intensitatea de IV grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost simtit mai ales in arealul Cheia-Muntele Rosu-Brasov cu intensitati de III pana la IV grade.
In partea de Sud-Vest a Vrancei se produc uneori si cutremure crustale, inclusiv in zona MUNTELE ROSU, la limita judetelor Buzau si Brasov. Magnitudinile acestora sunt insa mici, foarte rar aceste evenimente ating magnitudini care sa depaseasca 3,5 grade pe scara Richter.

Sorin

The author Sorin