close
Stiri vechi

Cutremur major cu magnitudinea de 7,8 grade in Ecuador

Un cutremur major cu magnitudinea moment de 7,8 grade s-a produs in seara zilei de sambata, 16 aprilie, in zona de coasta a Ecuadorului.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 23h58min UTC (ora locala 18h58min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat pe coasta Ecuuadorului, la 169 km Nord-Vest de capitala Quito. Seismul s-a produs la adancimea de  20 km si a avut magnitudinea de 7,8 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Cutremurul a fost resimtit foarte puternic in zona de coasta a Ecuadorului. Mai multe cladiri au fost avariate in zona epicentrala si cel putin 28 de oameni au murit in urma cutremurului. A fost emisa o alerta de tsunami, dar este putin probabil sa se formeze valuri seismice semnificative cu potential distrugator.

Update:

Cel putin 480 de oameni au murit si peste 4000 de oameni au fost raniti in urma cutremurului, care a provocat distrugerea mai multor cladiri in zona epicentrala. Potrivit CNN, a fost declarata stare de urgenta in 6 provincii, dar alerta de tsunami a fost ridicata. Epicentrul cutremurului a fost totusi unul terestru, si in absenta unor alunecari de teren submarine era improbabil sa se genereze un val seismic semnificativ. 
Cutremurul a fost cel mai puternic eveniment seismic care a afectat Ecuadorul in ultimii cel putin 60 de ani.

Sorin

The author Sorin