close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 grade in Japonia

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,1 grade, s-a produs in ziua de joi, 14 aprilie, in Japonia, afectand insula Kyushu.

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la ora 12h26min UTC (ora locala 21h26min). Conform datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat pe insula Kyushu, in partea de sud a Japoniei.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 15 km si a avut magnitudinea de 6,1 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici moderate, cu magnitudini de peste 5,0 grade. Un alt cutremur puternic s-a produs tot in insula Kyushu la ora 15h03min UTC (ora locala 0h03min), magnitudinea acestuia fiind de 6,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Socul principal a fost resimtit intens in partea de sud a Japoniei, mai ales in localitatile de pe insula Kyushu.

Youtube-Cutremur Japonia 14 aprilie 2016

In urma miscarii seismice 2 oameni au murit si 19 case au fost distruse, potrivit CNN.
Originea cutremurului este legata de linia tectonica Mediana, un sistem de falii crustale de decrosare format din mai multe segmente active seismic.

Sursa foto

Unul dintre acestea s-a rupt la 17 ianuarie 1995, generand cutremurul devastator de la Kobe; seismul din 1995 a avut magnitudinea moment 6,9-7,2 grade si a provocat moartea a peste 5000 de oameni la Kobe, precum si mari distrugeri.
Se estimeaza ca unele segmente ale acestei falii majore de decrosare sunt capabile sa produca seisme foarte violente, cu magnitudini moment de cel putin 7,6 grade.

Sorin

The author Sorin