close
Stiri vechi

Cutremur de magnitudine 3,5 in Marea Neagra, zona Shabla-Kavarna

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de miercuri, 27 ianuarie, in Marea Neagra, la est de Shabla.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora locala 23h31min02sec (21:31:02 UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in Marea Neagra, la 16 km sud-est de Shabla (43,42 grade latitudine Nordica, 28,61 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Seismul s-a produs la adancimea de 7,3 km si a avut magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a cutremurului a fost de II-III grade pe scara Mercalli.
In zona Shabla-Kavarna (Marea Neagra) se produc aproape anual cutremure de magnitudini mici. Zona a generat insa, la intervale mari, si cutremure distrugatoare, care au provocat chiar si valuri seismice cu efecte locale. Ultimul cutremur major a avut loc la 31 martie 1901, magnitudinea acestuia fiind de 7,2 grade. In ultimele decenii, in zona s-au produs numai cateva cutremure moderate. Astfel, la 30 iunie 1956 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade in zona Shabla-Kavarna. Un alt cutremur moderat, cu magnitudinea de 5,5 grade, s-a produs in aceeasi zona la 5 august 2009. La 3 decembrie 2012, un cutremur cu magnitudinea de 4,9 grade s-a produs, de asemenea, la est de Shabla, in Marea Neagra. Toate aceste cutremure au fost resimtite si in sudul si sud-estul Romaniei, in Muntenia si cea mai mare parte a Dobrogei.

Sorin

The author Sorin