close
Stiri vechi

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade in zona stramtorii Gibraltar

Un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,3 grade s-a produs in ziua de luni, 25 ianuarie, in regiunea stramtorii Gibraltar.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora 4h22min UTC (ora locala 5h22min in Spania, respectiv 4h22min in Maroc). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in vestul Marii Mediterane, la cca. 156 km est de Gibraltar. Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Seismul a fost urmat de mai multe replici, cea mai puternica dintre acestea producandu-se la ora 4h34min UTC; magnitudinea celei mai puternice replici a fost de 5,3 grade. Alte replici moderate s-au inregistrat la 5h54min UTC (magnitudine moment 5,2) si, respectiv, 6h10min UTC (magnitudine moment 5,0). In afara de acestea, s-au mai inregistrat si alte replici cu magnitudini de pana la 4,5-4,7 grade.
Cutremurul a fost resimtit in zonele de coasta din sudul Spaniei si nordul Marocului, respectiv al Algeriei, dar nu au fost raportate pagube materiale.
In ultimele zile s-a inregistrat o crestere a activitatii seismice in zona stramtorii Gibraltar. Un cutremur cu magnitudinea moment de 5,0 grade s-a produs in aceeasi zona in ziua de 21 ianuarie, la ora 13h47min UTC.

Sorin

The author Sorin