close
Stiri vechi

Cutremur moderat de magnitudine 5,5 in Assam, India

Un cutremur moderat cu magnitudinea de 5,5 grade s-a produs duminica, 28 iunie, in statul Assam din nord-estul Indiei.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora 1h05min UTC (ora locala 6h35min in India). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in nord-estul Indiei, in statul Assam, in apropiere granitei cu Bhutanul.
Seismul s-a produs la adancimea de 27 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade.
Potrivit EMSC, mecanismul de focar al cutremurului a fost de tip decrosare:

Sursa: EMSC-Mecanism de focar cutremur India 28 iunie

Desi cutremurul a fost unul moderat, el a fost resimtit pe o arie destul de larga, incluzand partea de nord-est a statului indian Assam, dar si zone din Nepal, Bangladesh si Bhutan.

Sursa foto:  Articol 5.6 quake rocks India’s Assam, felt in Bangladesh, Nepal

Nu au fost raportate, pana la aceasta ora, pagube semnificative.

Cutremurele din regiunea himalayana se datoreaza procesului de coliziune dintre placa Indiana si placa Euro-Asiatica. In primavara acestui an, Nepalul a fost grav afectat de doua cutremure catastrofale, care au provocat distrugeri majore si moartea a peste 8.000 de oameni, dar si avalanse pe Everest. Primul seism, de magnitudine moment 7,8, a avut loc pe 25 aprilie si a fost cel mai violent cutremur produs in Nepal dupa seismul de magnitudine 8,1 de la 15 ianuarie 1934. Al doilea cutremur major s-a produs la 12 mai si a avut magnitudinea de 7,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.

Sorin

The author Sorin